Fotopagina 10 - Wimmenhove Huisorgelbouw

Bureau-orgel uit de werkplaats van H.H. Hess.

 

In januari 2011 werd begonnen met de restauratie van dit handzame pijporgeltje; met zijn twee en halve stem, een fluit 4' en fluit 2' als enige bas-registers en een daarbij behorend octaafkoppel. 

Een instrument dat genoeg sporen heeft nagelaten om zijn maker te doen herkennen!

Kast

Huidige gerestaureerde situatie met bijpassend meubelbeslag;
rechtsonder de schepbalg. Snijwerk naar Hess-stijl bijgemaakt.

Bureau-orgel

Orgel in ongerestaureerde staat. Bakstukken en lessenaar- klavierlat ontdaan van zwarte laklaag, beukenhout in zicht. Toetsen hadden ooit ivoor beleg.....

Omstreeks 1790 moet dit orgeltje gemaakt door de Goudse orgelmaker Hendrik Hermanus Hess of door een van zijn meester- knechten (J.C. Friedrichs, J.P.Geerkens). 

Voor wie hij dit orgeltje gebouwd is, is niet bekend; evenmin de geschiedenis tot W.O. II. Wel weten we dat de Amsterdamse organist en componist Willem Vogel het in in 1940 in bezit kreeg. Omstreeks 1955 werd het instrument naar de smaak van die tijd aangepast; de viool di gamba 8'D moest plaats maken voor een oud metalen register van iets wijdere mensuur.  Ook het merendeel van de Octaaf 2'D verdween; enkele pijpjes zijn nog origineel. Al het houten pijpwerk is origineel.

Binnenwerk ongerestaureerd

Binnenwerk nog ongerestaureerd

Kast

De kast was op meerdere punten erg verzwakt door meerdere ingrepen vanuit het verleden en door een aantal slechte lijmverbindigen. Met name de onderkant van de kast was onstabiel, doordat de oorspronkelijke klossen van de ophanging van de blaasbalg waren verwijderd of voor een deel weggezaagd. 

Klamp

In de linker onder hoek van de kast is opnieuw een klamp 'opgespykerd'. In de uitsparing komt  de draagbalk van de blaasbalg. Zo was het ooit ook tijdens het prille begin van de bouw van dit orgel.

Balgsteun

Hierbij is de gereconstrueerde balgsteun weer aangebracht. 

Schildjes

De oude situatie linkerzijde van de register schildjes.

 

En zo is het is weer in huidige toestand; van de registerknoppen zijn minstens 2 lagen verf afgehaald om het prachtige hout weer te voorschijn te krijgen. Registerschildjes gecaligrafeerd door Jaline Schaak-Wimmenhove; de oude waren te zeer beschadigd om gerestaureerd te worden, ze worden bij het orgel bewaard. Op de toetsen is weer (oud) ivoor aangebracht.

Zie ook: http://hess-bureauorgel.blogspot.nl/