Bureau-orgel - Wimmenhove Huisorgelbouw

Bureau-orgel

Nieuwbouw

 

Geluidsfragment: Menuet van Thomas Arne.

Live opname

 

Dispositie: Manuaal C-f'''

Bas   Discant  
Holpyp 8' Viola 8'
Fluyt 4' Holpyp 8'
Praestant 2' Fluyt 4'
Quintflyt 3' Praestant 2'
Flageolet 1' Quint 3'

 

Kast is vervaardigd van Amerikaans kersenhout
Windvoorziening: een rechtsopgaande schepbalg, welke de daarbovenliggende magazijnbalg voedt, wordt met de rechter voet getreden.

Winddruk: 50 mm waterkolom
Toonhoogte: a = 440 Hz
Bij transponeren van halve toon lager a = 415 Hz.
Stemming: Evenredig/ gelijkzwevend.


Bijzonder is de Viola 8' (enge mensuur) vervaardigd uit lindehout ! Dit is zeker voor houten pijpwerk beslist geen sinecure. De klank van dit register is zeer warm en zangrijk.

 


Hierboven zijn de deuren geopend zodat er toegang is tot balg, mechaniek, windlade en een deel van het pijpwerk. Ook is de trede en een deel van de schepbalg goed te zien. Het met de rechtervoet treden is een kwestie van wennen en gaat vervolgens vanzelf. Het geeft ook een rustige en goed ademende wind, wat tijdens het spelen een extra dimensie geeft.

 

Rechter zijkant Buro-orgel

 Tot in alle details is gelet op duurzaamheid, orde, netheid en een goede uitpraak van de pijpen. De achterste rij is van de Viola 8' discant, gemaakt van lindehout. De stemmen daarvoor zijn resp. Holpijp 8', Fluyt 4', Quint 3'en de Praestant 2'

Het schuin neergaande stokje is aangesloten op de inliggende tremulant; nog juist iets te zien aan de onderzijde van de foto.

 

 

 

 

 

 

terug