Fotopagina 15 - Wimmenhove Huisorgelbouw

Koperen kandelaars

Jarenlang is de kansel van de Hervormde kerk te Gouderak ontdaan geweest van zijn kandelaars, welke op de schuine hoekenlijsten net iets onder de afdeklijst gezeten hebben. De 'littekens' van de bevestigingspunten waren nog te zien; terplaatse daarvan zijn kleine stukjes eikenhout in gezet.

Na rijp beraad werd besloten de kandelaars op basis van reconstructie weer te herplaatsen. Er werd een schets gemaakt a.d.h.v. de bestaande koperen lessenaarhouder en de afmetingen van de 'littekens'. Daarna werd deel voor deel nieuw aangemaakt, waaronder vier draaidelen en vier gietdelen.

Hieronder een kleine impressie van het werk en het eindresultaat.

Draaidelen

De bovenste delen van de kandelaar van geelkoper; één gereed en de ander nog verhuld in ruw materiaal.

 

Gietmal

Gietmal voor het gieten van de (onderste) meander. De houten vormen worden voorzichtig weggehaald waardoor er dan samen met de bovengietkast een (giet)holte ontstaat in gietzand.

 

Gegoten meander

Hier zijn de meander en het schaaltje gegoten in het zand. Het zand is verwijderd waardoor de zojuist gegoten gietdelen in zicht komen.

 

Gietdelen uit de mal

De gegoten delen klaar voor verdere afwerking. De opkomers en de (giet)trechters gaan eraf en dan kan er begonnen worden met het glad afwerken en polijstwerk.

 

Resultaat

Eén van de twee kandelaars geheel samengesteld en op een plank 'geprikt'.

 

Kandelaar aan kansel

En zie hier de kandelaar op de kansel geplaatst.

 

Kandelaar samen met lessenaar

Vanuit deze positie is goed te zien dat de kandelaar als 'gegoten' past bij de steun van de lessenaar. Het is net of ze er altijd gezeten hebben.

 

terug